Εκτύπωση

Αδελφοί Γκριμ

Οι αδελφοί Γκριμ γεννήθηκαν στο Χανάου, ένα μικρό χωριό της Γερμανίας με διαφορά περίπου ένα χρόνο. Ο μεγαλύτερος ήταν ο Γιάκομπ Λούντβιχ Κάρλ Γκριμ, που γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1785 ενώ ο Βίλχεμ Κάρλ Γκριμ ήρθε στη ζωή στις 24 Φε-βρουαρίου 1786. Οι γονείς τους, ο Φίλιπ Βίλχεμ Γκριμ και η Δωροθέα Ζίμμερ, είχαν αποκτήσει συνολικά 9 παιδιά, από τα οποία τα τρία απεβίωσαν σε βρεφική ηλικία.

Οι αδελφοί Γκριμ φοίτησαν στο γυμνάσιο του Κάσσελ και κατόπιν σπούδασαν νομικά στο Πανεπιστήμιο του Μπάρμπουργκ αλλά με την βοήθεια ενός καθηγητή τους στράφηκαν στη Φιλολογία. Από μικρή ηλικία έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις λαϊκές αφηγήσεις παραμυθιών της Γερμανίας.

Αρχικά, εργάστηκαν ως βιβλιοθηκάριοι στο Κάσσελ. Το 1830 ο Γιάκομπ προσελήφθη ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν και πέντε χρόνια αργότερα τον ακολούθησε και ο Βίλχεμ. Το 1837 απολύθηκαν επειδή εξέφρασαν την αντίθεση τους με την κατάργηση του Συντάγματος του Ανόβερου από τον βασιλιά Ερνέστο Αύγουστο Α’. Το 1840 έγιναν μέλη της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών και εργάστηκαν για τη δημιουργία ενός μεγαλοπρεπούς Γερμανικού Λεξικού, το οποίο εκδόθηκε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί. Πολύ πριν, όμως, γύρω στο 1807 είχαν αρχίσει να συλλέγουν παραδοσιακά παραμύθια και να τα προσαρμόζουν για τα παιδιά.

Το 1812 εξέδωσαν τον πρώτο τους τόμο με παραμύθια που είχε τίτλο «Παιδικά και Οικογενειακά Παραμύθια» και περιείχε 86 ιστορίες. Το 1814 εκδόθηκε και ο δεύτερος τόμος, που περιλάμβανε άλλες 70 ιστορίες ενώ μέχρι το 1857 είχαν εκδώσει επτά τόμους, οι οποίοι ζωντάνευαν στις σελίδες τους συνολικά 211 παραμύθια. Πενήντα από αυτά τα επέλεξαν και τα συμπεριέλαβαν σε μια έκδοση αποκλειστικά για παιδιά με τίτλο «Μικρή έκδοση»

Οι αδελφοί Γκριμ υπήρξαν οι πιο δημοφιλείς συλλέκτες παραδοσιακών παραμυθιών και τα παραμύθια τους, γνωστά ως «Παραμύθια Γκριμ» μεταφράστηκαν σε 160 γλώσσες. Πολλά από αυτά διαβάζονται μέχρι και σήμερα και κάποιοι μελετητές πιστεύουν πως δεν θα ξεχαστούν ποτέ, όπως η «Κοκκινοσκουφίτσα», οι «Χάνσελ και Γκρέτελ», «Η Χιονάτη και οι επτά Νάνοι», η «Ραπουνζέλ», η «Σταχτοπούτα», «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Ο λύκος και τα εφτά κατσικάκια», «Ο βασιλιάς βάτραχος», «Κουτσοκαλιγέρης», «Ο γενναίος ραφτάκος» κ.α.

Ο Βίλχεμ Κάρλ Γκριμ  πέθανε στις 16 Δεκεμβρίου 1859 και Γιάκομπ Λούντβιχ Κάρλ Γκριμ στις 20 Σεπτεμβρίου 1963. Και οι δύο ενταφιάστηκαν στο κοιμητήριο του Αγίου Ματθαίου στο Βερολίνο. Η προσφορά τους στον κόσμο των παραμυθιών θεωρείται ανεκτίμητη και οι ίδιοι έχουν αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους όσο λίγοι.