Εκτύπωση

Κάρλο Κολόντι

Ο Κάρλο Κολόντι γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1826 στην Φλωρεντία της Ιταλίας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κάρλο Λορεντσίνι. Το ψευδώνυμο «Κολόντι» το πήρε από ένα χωριό της Μπρέσια, όπου είχε γεννηθεί η μητέρα του. Έζησε σε μια περίοδο έντονων αλλαγών για την Ιταλία και υπηρέτησε ως εθελοντής με το στρατό της Τοσκάνης στους πολέμους που διεξήγαγε η πατρίδα του εναντίον της Αυστριακής Αυτοκρατορίας.

Ο Κάρλο Κολόντι από νεαρή ηλικία ενδιαφερόταν για τα πολιτικά ζητήματα. Ίδρυσε τη σατιρική εφημερίδα «Il Lampione» και συμμετείχε ενεργά στην κυκλοφορία της πολιτικής εφημερίδας «Il Fanfulla». Εργάστηκε ως αρχειοφύλακας και δημοσιογράφος ενώ ταυτόχρονα έγραφε κωμωδίες. Το 1856 έγινε γνωστός στους λογοτεχνικούς κύκλους με το μυθιστόρημά του «In vapore». Την ίδια περίοδο προσλήφθηκε και από την Επιτροπή Λογοκρισίας για το Θέατρο.

Στην παιδική λογοτεχνία έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1875 μεταφράζοντας ένα γαλλικό παραμύθι του Σαρλ Περώ. Ένα χρόνο αργότερα έγραψε το «Giannettino» και μια ακόμη σειρά με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, ο Κολόντι αναζητούσε τον χαρακτήρα εκείνο, μέσω του οποίου θα μπορούσε να εκφράσει τις προσωπικές του ιδέες και πεποιθήσεις. Και αυτόν τον χαρακτήρα τον βρήκε στο πρόσωπο μιας ξύλινης μαριονέττας. Το 1880 άρχισε να γράφει την «Ιστορία μίας μαριονέττας», που έγινε γνωστό με τον τίτλο «Οι Περιπέτειες του Πινόκιο». Το έργο δημοσιευόταν κάθε εβδομάδα στην εφημερίδα «Il Giornale dei Bambini» («Η Εφημερίδα των Παιδιών»), που ήταν η πρώτη ιταλική παιδική εφημερίδα.

Ο Κάρλο Κολόντι απεβίωσε στις 26 Οκτωβρίου 1890 στην πόλη που γεννήθηκε σε ηλικία 63 ετών. Δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί την παγκόσμια απήχηση που θα είχε το έργο του. Σήμερα πια, «Οι Περιπέτειες του Πινόκιο» έχουν μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες και έχουν διαβαστεί από εκατομμύρια ανθρώπους σε κάθε γωνιά της γης. Το κλασικό αυτό παιδικό βιβλίο ανήκει χωρίς αμφιβολία στην κορυφή των παγκόσμιων αριστουργημάτων της παιδικής λογοτεχνίας.