Με οδηγό τη φαντασία... γράφουμε μια ιστορία!
της Εύης Νικολαΐδου
Όταν ήμουν μικρή παρακολουθούσα μετά μανίας μία παιδική εκπομπή στην τηλεόραση που ήταν αφιερωμένη στα παραμύθια. Είμαι σίγουρη ότι πολλοί θα τη θυμάστε. Το εισαγωγικό της τραγούδι ξεκινούσε κάπως έτσι:
«Άνοιξε αυτό το κουτί παραμύθι ν' ακουστεί, η φαντασία σου κι η μουσική μας σε ταξιδεύουνε στα πέρατα της γης...»
Πρόσφατα, λοιπόν, οι δρόμοι μας ξανασυναντήθηκαν τυχαία στο διαδίκτυο και παρόλο που έχουν περάσει τόσα χρόνια θυμήθηκα και σιγοτραγούδησα τους στίχους σαν να ήταν χθες. Αμέσως πρόσθεσα το βιντεάκι στο φάκελο «Εκπομπές που έβλεπαν η μαμά και ο μπαμπάς όταν ήταν παιδιά» ανυπομονώντας να έρθει το απόγευμα που θα έχουμε τελειώσει τα μαθήματα. Ο γιος μου ενθουσιάστηκε όταν το είδε. Οι ερωτήσεις άρχισαν και πάλι να πέφτουν βροχή όπως όταν πρωτοείδε τον «Παραμυθά» ή τον «Νίλς Χόλγκερσον» και τόσες άλλες αγαπημένες προβολές των παιδικών μου χρόνων. Μία από αυτές τις ερωτήσεις στάθηκε η αφορμή να πιάσω και πάλι το μολύβι.
- Μπορείς να με βοηθήσεις να γράψω τα δικά μου παραμύθια; Εγώ θα βάλω τη φαντασία κι εσύ τη μουσική!
Έτσι κι έγινε. Βέβαια δεν έβαλα ακριβώς τη μουσική αλλά από τη στιγμή που ο γιος μου έβαλε τη φαντασία η δική μου βοήθεια έγινε συνώνυμο με τη μουσική για να ταιριάζει και με το τραγούδι. Και πιστέψτε με από εκείνη τη μέρα είναι αμέτρητα τα απογεύματά μας που έχουν πάρει άλλο νόημα κι έχουν γίνει παραμυθένια!
Πώς, λοιπόν, θα βοηθήσετε τα παιδιά να γράψουν τις δικές τους παραμυθένιες ιστορίες; Υπάρχουν πολλοί τρόποι που είναι πολύ διασκεδαστικοί όχι μόνο για τους επίδοξους μικρούς συγγραφείς αλλά και για εσάς, τους μεγάλους «μουσικούς».
Πρώτα απ' όλα φτιάξτε τις δικές σας «Κάρτες της Φαντασίας». Γράψτε σε μικρές κάρτες ή χαρτάκια 20 λέξεις στο σύνολο, τις πρώτες που σας έρχονται στο μυαλό. Δεν είναι απαραίτητο οι λέξεις να είναι περίεργες ή σπάνιες. Ακόμη και μια απλή, καθημερινή λέξη μέσα σ' ένα παραμύθι μπορεί να πάρει άλλη έννοια και μορφή. Ένα ποτήρι, για παράδειγμα, στον κόσμο του παραμυθιού μπορεί να πάρει τη μορφή μιας ξύλινης γαβάθας, η οποία να περιέχει ένα γλυκό ποτό που άμα το πιεις θα γίνεις αόρατος ή θα μπορείς να μιλάς και να καταλαβαίνεις τη γλώσσα των ζώων! Ένα μολύβι μπορεί να μεταμορφώνεται σ' ένα μαγικό ραβδί που θα ελέγχει τις επιθυμίες των ανθρώπων. Ή ακόμη και μια καρέκλα στον κόσμο του παραμυθιού έχει το ελεύθερο να μεταμορφωθεί σε μια βάρκα με πουπουλένια μαγικά πανιά που θα την κάνουν να πετά πάνω από τα σύννεφα στον κόσμο των νεράιδων!
Παράλληλα, οι «Κάρτες της Φαντασίας» μπορούν να συνοδευτούν από ήχους. Ηχογραφήστε διάφορους ήχους (π.χ το χτύπημα μια πόρτας, το τιτίβισμα ενός πουλιού, ένα ροχαλητό, το φύσημα του αέρα κ.α) ή σχεδιάστε τους με απλά σκίτσα δημιουργώντας μία νέα ομάδα καρτών δίνοντας της κι ένα όνομα (π.χ «Στοιχεία της Φύσης», «Παράξενοι ήχοι» κ.α). Εναλλακτικά βοηθήστε τα παιδιά να κόψουν και να χρησιμοποιήσουν εικόνες από εφημερίδες και περιοδικά. Το στήσιμο της ιστορίας θα γίνει ακόμη πιο διασκεδαστικό.
Οι εκπλήξεις, όμως δεν σταματούν εδώ! Δώστε στα παιδιά κι άλλες επιλογές όπως το να χρησιμοποιήσουν μέσα στην ιστορία τους στοιχεία από αγαπημένα τους παραμύθια ή ακόμη και να τα συνεχίσουν από το σημείο που έχουν τελειώσει. Εάν θέλουμε, ένα παραμύθι δεν τελειώνει ποτέ! Πώς φαντάζονται για παράδειγμα τη ζωή του Πινόκιο αφού έγινε κανονικό αγόρι και μετά;
Με την ίδια λογική μπορούν να δημιουργήσουν και καινούριες δικές τους λέξεις, που θα εξυπηρετούν το παραμύθι τους αλλά ταυτόχρονα θα το κάνουν πρωτότυπο και αυθεντικό. Το «νυχτοξόρκι», για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα νυχτολούλουδο που όποιος το μυρίσει να του κλέβει τον ύπνο για έναν ολόκληρο χρόνο. Ή το «μαυροβούνι» να είναι το βουνό που είναι φυλακισμένες οι κακές σκέψεις και η κορυφή του είναι στραμμένη στα βάθη της θάλασσας εκεί που δεν φτάνει ανθρώπου μάτι! Θα εκπλαγείτε από τις λέξεις που μπορούν να επινοήσουν τα παιδιά και από τον τρόπο που θα τις χρησιμοποιήσουν μέσα στις παραμυθένιες τους ιστορίες.
Τώρα πια είστε έτοιμοι! Ανακατέψτε όλες τις κάρτες και τραβήξτε ο καθένας που συμμετέχει στο παιχνίδι του παραμυθιού κι από μία. Κάπως έτσι θα ξεκινήσει η διήγηση. Οι κάρτες θα παίρνουν ζωή μέσα από τη φαντασία και δίχως να το καταλάβετε θα αρχίσει να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των μικρών σας συγγραφέων το δικό τους παραμύθι. Το «ολοδικό» τους παραμύθι που δεν θα υπάρχει πουθενά άλλου στον κόσμο. Κι αν θέλετε στείλτε το μου να το διαβάσω γιατί ξέρετε πόσο λατρεύω τις παραμυθένιες ιστορίες!
Καλή διασκέδαση!