Εκτύπωση

Συνέντευξη στους μαθητές του Γυμνασίου Νεάπολης

Πότε αρχίσατε να ασχολείστε με το γράψιμο παιδικών βιβλίων;
Το πρώτο μου παιδικό βιβλίο το έγραψα το 2012. Τη στιγμή εκείνη που το χέρι μου πήρε το μολύβι κι ένας χείμαρρος από λέξεις και συναισθήματα ξεχύθηκε πάνω στο χαρτί δεν θα την ξεχάσω ποτέ.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας;
Τα πάντα! Ένας ήχος, μια μυρωδιά, μια εικόνα, μία είδηση, μια λέξη. Αυτή είναι η μαγεία. Τα πάντα γύρω μας έχουν κι από μία ιστορία να μας διηγηθούν.

Ποιο από τα βιβλία σας είναι το αγαπημένο σας;
Το καθένα είναι ένα διαφορετικό ταξίδι και το αγαπώ για να τις αναμνήσεις που μου έχει χαρίσει.

Ξεχωρίζετε κάποιον από τους ήρωες σας;
Όλους τους ήρωές μου τους αγαπώ και τους θαυμάζω το ίδιο. Τον Ευκάλυπτο και τους πολίτες της βοτανοΧώρας γιατί δεν δίστασαν να βουτήξουν στην Πλαγιά των Ονείρων και ν' αποκαλύψουν τα μυστικά τους στους ανθρώπους. Τον Ανδρέα, την Ναμίμπ, τη Λίλι και τον Κένεθ που ταξίδεψαν στην μυθολογία και μέσα σε μια νύχτα έγιναν οι φύλακες του αρχαίου μύθου. Τον Φίλιππο και τον Λεωνίδα που μαζί με τους φίλους τους έκλεισαν την πόρτα στον σχολικό ρατσισμό και μας έμαθαν να λέμε: «Ο κολλητός μου έχει Άσπεργκερ. Ε, και;».

Πόσο χρόνο χρειάζεστε συνήθως για να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο;
Ένα χρόνο περίπου. Συνομιλώ με τους ήρωες, συλλέγω πληροφορίες. Γράφω, διορθώνω, προσθέτω, αφαιρώ και πάλι από την αρχή μέχρι η ιστορία να «μιλήσει» στην καρδιά και στο μυαλό μου.

Οι ήρωες, όταν τελειώνει ένα βιβλίο, τι γίνονται;
Οι ήρωες δεν σωπαίνουν ποτέ. Αν σας πω ότι με κοιτούν από μια γωνιά όταν γράφω το επόμενο βιβλίο και μου λένε τη γνώμη τους θα με πιστεύατε;

Ποιος αποφασίζει εάν ένα βιβλίο είναι θαυμάσιο;
Θαυμάσιο είναι ένα βιβλίο για τον συγγραφέα που το έγραψε, για τον εικονογράφο που το ζωγράφισε, τον εκδότη που το τύπωσε. Ο αναγνώστης, όμως, είναι αυτός που θα το διαλέξει ή όχι για να του δώσει μία ξεχωριστή θέση στον θαυμαστό κόσμο των βιβλίων της καρδιάς του.

Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός για να βοηθήσει το παιδί του να αγαπήσει το διάβασμα από μικρή ηλικία;
Να του διαβάζει βιβλία από μικρή ηλικία! Όχι με βιασύνη. Και καθώς μεγαλώνει να πηγαίνουν μαζί στο βιβλιοπωλείο. Να διαλέγει μόνο του τα βιβλία που είναι κατάλληλα για την ηλικία του. Από το εξώφυλλο, τα χρώματα, το μικρό κειμενάκι στο οπισθόφυλλο. Δεν έχει σημασία από πού. Σημασία έχει η λαχτάρα του να ακούσει την ιστορία που κρύβεται μες τις σελίδες του.

Τι μπορεί να προσφέρει το βιβλίο στους νέους ειδικά στην εποχή του Διαδικτύου και γενικά των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών;
Ανάμεσα στον αναγνώστη και στο βιβλίο καλλιεργείται μια σχέση διαλεκτική. Δεν θυμίζει σε τίποτε τις εφήμερες εντυπώσεις που προκαλεί το διαδίκτυο. Το βιβλίο είναι λογοτεχνία. Καλλιεργεί τη γλώσσα, εμπλουτίζει την έκφραση, διεγείρει την φαντασία. Το διαδίκτυο είναι πληροφορία με ήχο και εικόνα. Κι αυτό χρειάζεται. Ο αναγνώστης ενός βιβλίου, όμως, ταυτίζεται με τους ήρωες. Αγωνιά μαζί τους. Νιώθει ό,τι αισθάνονται. Ακούει και τις πιο μύχιες σκέψεις τους. Είναι σαν να συγκρίνουμε έναν ωκεανό από συναισθήματα με το φευγαλέο «κλικ» που κάνει το ποντίκι για να ανοίξει μια ακόμη καρτέλα στον υπολογιστή μας.

Τι θα συμβουλεύατε ένα παιδί που θα ήθελε να γίνει συγγραφέας;
Να διαβάζει βιβλία. Να μην διστάζει να ονειρεύεται. Να μην κλείνει τ' αυτιά του στην φαντασία του, ό,τι κι αν έχει να του πει. Ακόμη κι αν φαντάζει το πιο τρελό πράγμα στο κόσμο. Τόσο το καλύτερο! Οι ιστορίες κρύβονται παντού. Και περιμένουν έναν συγγραφέα για να τους δώσει ζωή. Ναι, έχει πολύ γράψιμο. Αλλά αξίζει τον κόπο. Ξέρετε πόσο όμορφο είναι να ταξιδεύεις καθημερινά σε μέρη που κανείς άλλος δεν ξέρει ακόμη ότι υπάρχουν; Γι' αυτό πάρτε το μολύβι στα χέρια σας κι αυτό θα σας οδηγήσει από μόνο του. Κι εγώ είμαι εδώ. Για να διαβάσω τις ιστορίες σας. Σας περιμένω στην ιστοσελίδα μου! (www.evinikolaidou.gr)