Εκτύπωση

Κλείνω την πόρτα στο ρατσισμό! - Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Οι ιδέες δεν εφησυχάζουν. Στροβιλίζονται μες το μυαλό, κάνουν σχέδια και περιμένουν. «Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι». Μα σαν ωριμάσουν οι ιδέες να τις φυλακίσεις δεν μπορείς..

Θάνος Ζερβός, 12 ετών. Έργο που δημιουργήθηκε στα εικαστικά εργαστήρια του ΜΕΠΤ

Κι έτσι να 'μαστε πάλι στο κατώφλι των σχολείων. Στην Κύπρο αυτή την φορά. Με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Με συντονιστή τον Δήμο Λεμεσού μέσα στα πλαίσια του προγράμματος ένταξης από τοπικές αρχές με τίτλο «Λεμεσός: Μια πόλη ο κόσμος όλος», έργο συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία. Ανάμεσα στις δράσεις περιλαμβάνονται και κοινωνικές παρεμβάσεις σε δημοτικά σχολεία με σκοπό την εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων στους μαθητές, την κοινωνική υποστήριξη των οικογενειών και την καλλιέργεια του συναισθήματος της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κλείνω την πόρτα στον ρατσισμό!» απευθύνεται στους μαθητές της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης. Ζητούμενο είναι τα παιδιά και οι έφηβοι να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο γύρω από τον ρατσισμό εκφράζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους. Απώτερος στόχος να θωρακιστούν απέναντι στις νοσηρές εκδηλώσεις του φαινομένου στην κοινωνία και στο σχολικό περιβάλλον ιδιαίτερα. Το πρόσωπο του ρατσισμού είναι ένα, τα προσωπεία του όμως πολλά. Τα παιδιά, αλληλεπιδρώντας βιωματικά, θα υψώσουν το ανάστημά τους ενάντια στον ρατσισμό. Κι όλοι μαζί θα «Κλείσουμε την πόρτα» σε ιδέες και συμπεριφορές που τον υποθάλπουν και τον ενδυναμώνουν.

Ακονίστε τις ιδέες σας, παιδιά!

Εύη Νικολαΐδου