Εκτύπωση

Αγαπητοί μου Μεγάλοι.. / Αγαπημένα μου Παιδιά..

Αγαπητοί μου Μεγάλοι,

Μια ιστορία γεννιέται. Μέσα από εικόνες ζωντανές και σκέψεις που σωπαίνουν. Μέσα από θύμησες του χθες που την αλήθεια υφαίνουν..

Χθες, αν ένας μαθητής δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί μέσα στο μάθημα, οι δάσκαλοι τον έλεγαν αδιάφορο. Χθες, αν ένας μαθητής δεν μπορούσε να κάνει ωραία γράμματα, οι δάσκαλοι τον έλεγαν τεμπέλη. Χθες, αν ένας μαθητής σκεφτόταν διαφορετικά απ' τους υπόλοιπους, τον έλεγαν αδιάβαστο. Χθες, αν ένας μαθητής δεν χαμήλωνε το βλέμμα, τον έλεγαν ανάγωγο. Χθες έλεγαν γι' αυτούς τους μαθητές ότι «δεν έπαιρναν τα γράμματα». Κι ένα πρωί δεν ξαναπερνούσαν το κατώφλι του σχολείου. Κι ας είχαν όνειρα. Κι ας έκρυβαν μέσα τους διαμάντια, θησαυρούς ολάκερους. Χθες, όχι σήμερα.

Σήμερα κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην αφηρημάδα. Σήμερα δεν κάνουν όλα τα παιδιά ωραία γράμματα. Σήμερα αναζητούμε την απάντηση που δεν την γράφουν τα βιβλία. Σήμερα τα παιδιά μας κοιτάζουν μέσα στα μάτια. Γιατί σήμερα αυτοί οι μαθητές του χθες μας δίδαξαν τη διαφορετικότητα. Κι έτσι σιγά-σιγά την αγαπήσαμε κι εμείς. Ίσως γιατί τολμήσαμε να δούμε τη ζωή μέσα από τα δικά τους μάτια. Και τότε ήταν που αντικρίσαμε για πρώτη φορά όλες τις αποχρώσεις των χρωμάτων. Τόσο διαφορετικά μεταξύ τους μόνο και μόνο για να ταιριάζουν απόλυτα σαν ενωθούν. Το κίτρινο και το μπλε για να μας δώσουν το πράσινο. Το μπλε και το κόκκινο για να μας δώσουν το μωβ.

Έτσι και οι άνθρωποι. Διαφορετικοί. Για να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον. Έτσι και τα παιδιά. Για να μην ξεχάσουμε ποτέ πώς καθένα τους έχει τη δική του απόχρωση. Κι αν εμείς οι μεγάλοι, εμείς οι γονείς, εμείς οι δάσκαλοι δεν μπορούμε να τη διακρίνουμε αυτό σημαίνει ότι κάτι κάνουμε λάθος. Και τότε χάσαμε. Γιατί το αύριο θα βγει να ζητιανέψει.

Καλή ανάγνωση!

Αγαπημένα μου Παιδιά,

Να που ξαναβρισκόμαστε! Αυτή τη φορά όχι σε παραμυθένιες κορυφές πάνω απ' τα σύννεφα ούτε μέσα σ' όνειρα που ψιθυρίζουν γρίφους σαν βραδιάσει. Αυτό το βιβλίο θα σας διηγηθεί μια ιστορία αλλιώτικη. Από αυτές που φωλιάζουν παντοτινά μες στην καρδιά μας. Στις σελίδες του μπορεί να συναντήσετε τον εαυτό σας, τον κολλητό ή την κολλητή σας. Κι αυτό ακριβώς είχα στο μυαλό μου απ' την αρχή. Γιατί αυτή η ιστορία γράφτηκε για να δυναμώσει τη φιλία σας ακόμη περισσότερο. Ή για να γνωρίσετε καινούριους φίλους, πού ξέρετε.. Άλλωστε οι φίλοι είναι που γλυκαίνουν τη ζωή μας. Μας διαλέγουν γι' αυτό που είμαστε. Κι εσείς να τους αγαπάτε γι' αυτό που είναι. Χωρίς διακρίσεις. Χωρίς ταμπέλες. Ποτέ να μην το ξεχάσετε αυτό. Μου το υπόσχεστε;

Καλωσήρθατε, κορίτσια και αγόρια. Ελάτε, μια υπέροχη παρέα μας περιμένει!

Ο κολλητός μου έχει Άσπεργκερ. Ε, και;
Εύη Νικολαΐδου
Εκδόσεις Γρηγόρη